Mesélő iratok

A BZ 421 forgalmi rendszámú Méray-Puch 200-as motorkerékpár forgalmi engedélyét 1939. március 31-én állították ki a Méray Motorkerékpár Rt. számára.

- Hirdetés -

A Méray-Puch első tulajdonosa dr. Józsa Sándor, a kalocsai Szent Kereszt kórház alorvosa lett, alig másfél hónappal később. Őt a történelem – és feljebbvalói – hamarosan Kárpátaljára helyezték át, 1941 júniusában a mai Ukrajna területén lévő, akkor Magyarországhoz tartozó Szolyván lévő lakcímét jegyezték be a forgalmiba. Feltehetően a Méray-Puchhal járt be Munkácsra, ahol a városi közkórház belgyógyászati osztályán dolgozott. Utóbb Izakonyha községbe – ami viszont ma Romániához tartozik – nevezték ki körorvosnak. (E sorok írója számára ismerős a történet, mert apai nagyapám, dr. Ocskay Zoltán akkoriban Felsővisnyón volt tiszti orvos, ahová Kiszomborból helyeztetett át.)

1942-ben Budapesten került sor a következő műszaki vizsgára, de akkor gazdát is cserélt a Méray-Puch, az új tulajdonos pedig nem más, mint Pauliny Géza, akiben az Istros csónakmotorok és a Paulini motorkerékpárok gyártóját tiszteljük. Egy a forgalmi engedélybe helyezett rendőrségi iratból tudható, hogy Méray-Puchot mentesítették a honvédelmi szolgálat alól, viszont légoltalmi feladatokra felhasználhatónak tartották. Ezután a forgalmi engedély és a motorkerékpár elváltak egymástól. 1946 februárjában Pauliny Géza bejelentette, hogy a motorkerékpárt „elvitték 1945. január 19-én a felszabadítással kapcsolatosan”. Hogy kik és miért, arról nem tett említést.

(A forgalmi engedély fotóit Tóth Gábor (Soltvadkerti Motorkerékpár-múzeum) bocsátotta rendelkezésünkre.)

Előző cikk
Következő cikk

Hasonló cikkek

Hozzászólások