Mátrák-háza felújítva

Befejeződött az egykor a Mátra kismotorokat összeszerelő üzem épületének a felújítása. A Budapest XIII. kerületében lévő Kisgömb utca 25. számú házát külső szigeteléssel látták el, emiatt a korábban még felfedezhető homlokzati díszítő elemek teljesen eltűntek. 1938-ban, amikor Urbach László motorkerékpár-üzeme számára kibérelte az épületet, még Gömb utca 91. volt a cím, a háború utáni hivatalos iratokban jobbára Szent László utca 11. szerepel, aminek oka, hogy a szóban forgó ingatlan egy saroktelek. A Gömb utcát a kezdetektől kettévágta az 1884-től működő tébolyda, a mai Nyírő Gyula Központ épületegyüttese, mégis csak 1948-ban került sor a szétválasztásra, akkor lett a Jász utca és a Dévényi utca közötti szakaszból előbb Szepessy Albert, majd Kisgömb utca. (A Szent László út 1953 és 1990 között Mautner Sándor nevét viselte.)

- Hirdetés -
A Kisgömb utca 25. az utolsó felújítás előtt (Fotó: Barabás László)

Urbach László az épületet 1938-ban felújíttatta, majd a háborús időkben keletkezett pusztítás nyomait 1945-46-ban egy újabb renoválással tüntette el. Téves az a sok helyen olvasható állítás, miszerint a ház 1944-ben bombatalálatot kapott. Ha ez igaz lenne, az első kifosztás (1944. július 25. és 1945. január) idején nem készülhetett volna egyetlen Mátra sem.

A Mátra üzem homlokzati képe elkészült Mátra 100-asokkal az előtérben. A Gömb utcai homlokzaton három ablak és egy kétszárnyú ajtó volt. (Fotó a szerző archívumából)

Az épületet 1949. december 28-án államosították, különféle állami vállalatok használták, a rendszerváltás után ostyaüzem működött benne. Több alkalommal is kibővítették, megmagasították, mindkét épületszárnyhoz hozzáépítettek, az eredeti üzemépület már csak a korabeli képek alapján elhelyezhető a térben. Ha tehát emléktábla kerülne a falára, nem azt kellene hirdetnie, hogy „ebben az épületben készültek a Mátra motorkerékpárok”, inkább azt, hogy „ezen a helyen állt az az épület, amelyben a Mátra motorkerékpárokat gyártották, szerelték”. (Ocskay Zoltán, várostörténeti információk Havas Pétertől)

Előző cikk
Következő cikk

Hasonló cikkek

Hozzászólások