Átköltözött a kerékpármúzeum

Új helyre, az egykori vármegyeház patinás épületébe költözött az Első Magyar Kerékpármúzeum. Az évente több száz látogatót vonzó balassagyarmati gyűjtemény június elsejétől várja az érdeklődőket. Olexa Miklós három évvel ezelőtt nyitotta meg kollekcióját saját ingatlanában, amely hamarosan szűknek bizonyult. A balassagyarmati önkormányzat támogatásával nemrégiben egy kilenc helyiségből álló, 300 négyzetméteres emeleti részt vehetett birtokba a hajdani vármegyeházban, amely egyébként hosszú története során helyet adott már varrodának és különféle oktatási intézményeknek is. A látogatók a kezdetektől napjainkig ismerhetik meg a kerékpárok, a kerékpározás történetét. A legöregebb gép még jórészt fából készült, a legújabb főleg műanyag, vannak nagykerekű velocipédek, kardános, szíjhajtású biciklik, gyerekkerékpárok, szobabiciklik (hallott már valaki a Monark szobakerékpárról?), csengőgyűjtemény, pumpagyűjtemény, a tavalyi Giro d’Italia magyarországi szakaszának tárgyi emlékei, a háború előtti és a háború utáni csepeli bringák (köztük a tudósító SR 26-osa).

- Hirdetés -
ismeretlen gyártmány, 1800-as évek, Sajgó Csaba tulajdona
Ismeretlen kovácsmester munkája a XVIII. századból

És ami fontos, Olexa Miklós minden géphez tud egy jó történetet fűzni, például a Bi Bici nevű tandemről megtudhatjuk, hogy egy súlyos egészségkárosodással született kisfiúé volt. Mivel a hetvenes években Magyarországon nem lehetett tandemkerékpárt venni, a rokonai, két hölgy Lengyelországban vásárolták. A behozatal azonban tiltott volt, ezért kivonatkoztak Katowicébe, megvették a biciklit, és hazatekertek vele Balassagyarmatra. Így nem volt gond a határon.

tandem, lengyel gyártmány, Bi Bici
Lengyel gyártmányú tandem, amelyet keréken szállítottak Katowicéből Balassagyarmatra

Akit érdekel a 200 kerékpárt bemutató múzeum, előzetes bejelentkezés után megnézheti. Olexa Miklóst kell hívni, a 06 20-280-4030 vagy a 00 421-908-992-970 telefonszámon.

Olexa Miklós, múzeumalapító, gyűjtő,
Olexa Miklós, az Első Magyar Kerékpármúzeum alapítója
Giro d'Italia, rózsaszín trikó,
A 2022-es Giro d’Italia három magyarországi szakaszának emlékei
Favorit, Fecske, Diamant, NDK, Szovjetunió, Csehszlovákia,
A keleti blokk félverseny-kerékpárjai
Trabicikli, Szaniszló Zsolt, 2020, Indián Garázs,
Szaniszló Zsolt építette 2020-ban ezt a Trabicikli nevű burkolt gépet

 

Előző cikk
Következő cikk

Hasonló cikkek

Hozzászólások